Vergeet het energieattest voor uw flatgebouw niet
17/01/2023
Middelgrote flatgebouwen in Vlaanderen moeten sinds begin dit jaar over een epc voor de gemeenschappelijke delen beschikken. Voor kleinere gebouwen van 2 tot en met 4 gebouweenheden ligt de deadline in 2024. Toch talmt u beter niet om een boete te vermijden.
Appartementsgebouwen in Vlaanderen met vijf tot 14 eenheden moesten tegen 1 januari 2023 een energieprestatiecertificaat voor de gemeenschappelijke delen hebben. Dat geeft aan hoe energiezuinig het gebouw en de collectieve installaties zijn.
Het VEKA waarschuwt verenigingen van mede-eigenaars (VME’s) en eigenaars om de opmaak van het verplichte EPC niet uit te stellen. Niet alleen dringt de tijd, de energiedeskundigen die het document opmaken zijn ook overbevraagd.
In de eerste tien maanden van vorig jaar zijn al 140.000 EPC’s voor woningen opgesteld, veel meer dan de 116.000 over heel 2021. Zeker de laatste maanden is het aantal opgemaakte certificaten snel toegenomen, onder andere door de nieuwe maatregel dat de huurprijs niet of maar gedeeltelijk geïndexeerd mag worden als een woning geen of een slechte EPC-score heeft.
GELDBOETE
VME’s en eigenaars riskeren een administratieve geldboete als het EPC GD voor hun appartementsgebouw uitblijft. Die schommelt tussen 500 en 5.000 euro, afhankelijk van het aantal aanwezige gebouweenheden zoals appartementen, winkels en kantoren.
Het betalen van de boete geeft geen vrijstelling. De eigenaar of VME moet ook dan een erkende energiedeskundige contacteren voor het opmaken van een certificaat, om een nieuwe sanctie te vermijden.
TIMING
Grote appartementsgebouwen met minstens 15 eenheden moeten al sinds eind 2021 een geldig EPC GD te hebben. Kleine appartementsgebouwen, met twee tot vier eenheden, hebben tijd tot eind 2023. De verplichting staat los van verkoop of verhuur.
Heeft u meer vragen over de nodige attesten & documenten, die onmisbaar zijn voor een vlotte verkoop van uw woning? Contacteer ons dan voor een vrijblijvend gesprek met 1 van onze vastgoedexperten!
Bron: De Tijd